Kurz eura vzrástol na 1,1930 USD/EUR

22.03.2021 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 22. marca (TASR) - Spoločná európska mena sa na začiatku nového týždňa mierne posilnila. V pondelok neskoro popoludní sa predávala po 1,1930 USD, čo bolo približne o pol centa viac v porovnaní s jej denným minimom.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila v pondelok referenčný kurz na 1,1926 (v piatok: 1,1891) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8385 (0,8410) eura.

Euro na začiatku týždňa podporila dobrá nálada na akciových trhoch. Naopak, strácal dolár, ktorý je ako hlavná rezervná mena považovaný za bezpečný prístav v čase neistoty. Obchodovanie však bolo pokojné, chýbali mu výraznejšie impulzy.

V pondelok zaznamenali výrazné turbulencie finančné trhy v Turecku. Líra sa prudko prepadla rovnako ako istanbulská burza. Dôvodom bola výmena guvernéra centrálnej banky. Prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu (20. 3.) bez zdôvodnenia po necelých piatich mesiacoch vo funkcii vyhodil Naciho Agbala. Líra stratila voči doláru dočasne až 15 % a index Bist 100 klesol takmer o 10 %.

Podľa európskej ratingovej agentúry Scope ďalšia výmena na čele tureckej centrálnej banky prehlbuje krízu dôvery týkajúcu sa tureckej menovej politiky a narušuje ekonomickú stabilitu krajiny.

Počas Agbalovho pôsobenia centrálna banka zvýšila svoju kľúčovú sadzbu celkovo o 875 bázických bodov, čo bolo najvýraznejšie sprísnenie menovej politiky spomedzi všetkých veľkých svetových ekonomík. Tým sa jej podarilo stabilizovať prudko oslabujúcu líru. Agbalovu prácu ocenili analytici, podľa ktorých dokázal obnoviť dôveryhodnosť centrálnej banky.

Erdogan je však známy svojím odporom voči vysokým úrokovým sadzbám. Takže sa predpokladá, že príčinou výmeny na čele centrálnej banky bolo sprísňovanie menovej politiky.
 

Vyberte región

mark